Производител

Текила

Текилата е мексиканска спиртна напитка, дестилирана от ферментирал сок, извлечен от сърцевината на синьо агаве – растение, което се отглежда в района на гр. Текила, намиращ се на 40 км западно от Гуадалахара, щата Халиско в Мексико. Напитката носи името на града, където текила се произвежда повече от 200 г. На местния език нахуатл „tequila“ означава вулкан.
Въпреки репутацията си на много силен алкохол, текилата е не по-силна от останалите спиртни напитки и обикновено се бутилира с процентно съдържание на алкохол 38% / vol 76 (установен градус).
Познати са около 400 вида агаве, повечето от които служат за производството на текила, мескал и сотол (Sotol се нарича спиртната напитка, дестилирана от сока на агаве Dasylirion wheeleri, известна като напитката на щата Chihuahua). Въпреки своите бодлички агавето не е кактус, макар че ботаниците все още спорят за неговата видова принадлежност.
Агавето вирее най-добре във високи (1800 м надморска височина) и слънчеви местности. Дивото агаве достига зрелостта си на около 5-год. възраст, когато е високо около 5 м., а листата му са дълги около 2 – 3 м.
МАЧОС 0.7л
8.692 лв    8.033 лв