Производител

Коняк Ром Бренди

Коняк

Конякът  е силно алкохолно питие, вид бренди, което се произвежда от определени видове грозде по технология от региона Шарант във Франция. Конякът е наречен така по името на град Коняк, департамент Шарант във Франция. За да се нарича едно бренди коняк, трябва да е произведено от грозде от региона около този град.
 

Бренди

Бренди  – огнено (изгорено, дестилирано) вино е сборно наименование на алкохолни напитки, получени чрез дестилиране на вино (ферментирал гроздов сок) или ферментирал сок от други плодове – ябълки, круши, череши, сливи, кайсии и т.н. Така се получават плодови брендита – cherry brandy, plum brandy, apricot brandy и др. Съответните плодове, от които се приготвя бренди, трябва да се дестилират по време на производствения процес. Ако плодовете са накиснати в гроздов спирт и след това напитките са подсладени, те не могат да се категоризират като бренди, а като ликьори. Бренди съдържа 36 – 60% алкохол.
 

Ром

Ромът е дестилирана алкохолна напитка, направена от остатъчните продукти на захарна тръстика и тръстиков сироп, чрез процес на ферментация и дестилация. Бистрият дестилат обикновено се налива да „старее“ в бъчви от дъбова или друга дървесина. Допълнително по-тъмен цвят на рома се получава с прибавянето на карамел.

Известни области на производство на ром са Карибите и поречието на река Демерара в ЮжнаАмерика, както и в по-малка степен Австралия, Индия, остров Реюниън и др.

Ромът се произвежда в множество разновидности. Леките („бели“) ромове обикновено се използват в коктейли, докато „златният“ и тъмният ром се ползват в кулинарията. Първокласните марки ром се консумират чисти или с лед